Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 1996 / 4 Vindplaats: President rechtbank Amsterdam 28 maart 1996, JAR 1996, 109
Uitspraak
Een werkgever heeft aan een werknemer een auto ter beschikking gesteld die zowel zakelijk als privé gebruikt wordt. In september 1995 wordt de werknemer ziek. Werkhervatting is op korte termijn niet te verwachten. De werkgever vordert teruggave van de auto. De werknemer verweert zich daartegen door te stellen dat het privé-gebruik van de auto te zien is als een secundaire arbeidsvoorwaarde en stelt dat uit de arbeidsovereenkomst noch uit enig reglement volgt dat de auto tijdens ziekte moet worden afgegeven. De president overweegt dat "de werknemer gedurende betrekkelijk korte tijd aanspraak heeft op een percentage van het naar tijdsruimte vastgesteld loon". De president acht de werkgever niet verplicht de auto ter beschikking te blijven stellen. Er is geen wettelijke basis voor een zodanige verplichting. Bovendien verkeert de werknemer niet in een noodsituatie aangezien hij zijn salaris tot 100% krijgt aangevuld en hij inmiddels zelf een gebruikte auto heeft aangeschaft.
Commentaar
In dit geval oordeelde de rechter in het voordeel van de werkgever. In eerdere gevallen (onder meer: Kantonrechter Brielle 15 mei 1990, Praktijkgids 1990, nr. 3284; President rechtbank Utrecht 15 februari 1990, Praktijkgids 1990, nr. 3304) werd het privé-gebruik van de auto wel degelijk beschouwd als een secundaire arbeidsvoorwaarde, die door de werkgever niet eenzijdig kan worden beëindigd, in elk geval niet zo lang de werkgever verplicht is tot doorbetaling van het salaris. In de arbeidsovereenkomst kan een bepaling worden opgenomen dat tijdens ziekte of op non actief-stelling geen (of slechts gedurende een beperkte periode) recht bestaat op het privé-gebruik van de auto. De werknemer heeft dan nooit recht gehad op het privé-gebruik van de auto in de betreffende periode en de werkgever behoeft hem dit gebruik dus ook niet af te nemen. Zo kan een goed geformuleerde arbeidsovereenkomst veel problemen voorkomen.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!