Concurrentiebeding vervallen door wijziging werkzaamheden
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 1997 / 11 Vindplaats: Zie: President rechtbank Zwolle 3 maart 1997, KG 1997, 126; JAR 1997/76
Uitspraak
Mevrouw B. was als verkoopster in dienst van een juwelierszaak in Zwolle. Na daartoe een opleiding te hebben gevolgd ging zij als schoonheidsspecialiste werken in een door de werkgever gedreven en boven de juwelierszaak gevestigde schoonheidssalon. Deze laatste werkzaamheden hebben uiteindelijk de overhand gekregen. In 1996 gaat mevrouw B. om medische redenen uit dienst bij de juwelier. In de laatste dagen van haar dienstverband deelt mevrouw B. ongeveer 15 klanten mede dat zij uit dienst zou gaan. Volgens mevrouw B. gebeurt dit met medeweten van de werkgever, maar deze was in elk geval niet op de hoogte van het feit dat mevrouw B. van plan was om een eigen schoonheidssalon te beginnen. Als de werkgever in kort geding een verbod vordert wegens overtreding van het concurrentiebeding dan wel onrechtmatig handelen, krijgt de werkgever ten dele de kous op de kop. Door de wijziging van werkzaamheden is het concurrentiebeding zwaarder gaan drukken, zodat het opnieuw schriftelijk had moeten worden overeengekomen. Door dat niet te doen, is het beding vervallen en kan de werkgever daaraan geen rechten meer ontlenen. Wel kent de president van de rechtbank aan de werkgever een voorschot op schadevergoeding toe, omdat mevrouw B. op onrechtmatige wijze de klanten van de werkgever weggelokt heeft.
Commentaar
Het vonnis van de president van de rechtbank toont nog eens aan hoe belangrijk het is om bij wijzigingen in de arbeidsverhoudingen te bezien of daardoor het concurrentiebeding opnieuw schriftelijk moet worden overeengekomen. Het vonnis geeft tevens aan dat ook zonder concurrentiebeding niet alles mag. Het structureel benaderen van klanten van een ander zoals mevrouw B. dat deed, is ook zonder concurrentiebeding onrechtmatig.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!