Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2004 / 86
Uitspraak
Stel: een buitenlands uitzendbureau stelt een werknemer die in het buitenland woont ter beschikking aan een Nederlandse onderneming voor een periode van minder dan 183 dagen. Op grond van de meeste Nederlandse belastingverdragen mag het loon van de werknemers dan niet in Nederland worden belast. Belasting vindt plaats in het woonland, indien voldaan is aan drie cumulatieve voorwaarden:
a. de werknemer verblijft in Nederland gedurende minder dan 183 dagen (soms per kalenderjaar, soms in een tijdvak van 12 maanden dat begint of eindigt in het betreffende kalenderjaar); b. de beloning wordt uitbetaald door of namens een werkgever die geen inwoner van Nederland is; c. de beloning komt niet ten laste van een vaste inrichting of vaste basis van de werkgever in Nederland. Bij de toepassing van de criteria b. en c. werd tot dusver uitgegaan van een formeel werkgeversbegrip, behalve in gevallen van fraude. Het uitzendbureau gold in principe als werkgever en - mits geen sprake was van een Nederlandse vaste inrichting of vaste basis van het uitzendbureau - Nederland had geen heffingsrecht.
Op 7 januari 2004 verzond de Belastingdienst Limburg echter brieven waarin wordt aangekondigd dat de belastingdienst met ingang van 1 januari 2004 een materieel werkgeversbegrip zal worden toegepast. Het gevolg is dat de Nederlandse inlener als werkgever zal worden beschouwd. Hieraan wordt toegevoegd dat deze beleidswijziging voor uitzendbureaus het gevolg heeft dat er conform de Nederlandse Belastingwetgeving aangifte en afdracht van de verschuldigde belasting moet worden gedaan vanaf de eerste dag dat de werknemer in Nederland werkt. Het nieuwe beleid zal op korte termijn in een publicatiebesluit worden vastgelegd.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!