Gevolgen van samenvallen van tijdstip van overgang van onderneming en tijdstip van aanvang eigenrisicodragen WGA

Jaar en kwartaal
2022, 2e kwartaal
Nummer
6
Als een fusie samenvalt met de datum waarop één van de fusiepartners eigenrisicodrager wordt, kan een probleem ontstaan met de toerekening van de WGA-lasten aan de werkgever. 

Als een werkgever die geen eigenrisicodrager is fuseert met een andere werkgever die wel eigenrisicodrager is en als de eerstgenoemde werkgever bij die fusie opgaat in de laatstgenoemde werkgever, kan de vraag zich voordoen wat als eerst gebeurt: het eigenrisicodrager worden (waarbij de WGA-lasten bij het UWV achterblijven en dus niet meer kunnen overgaan op de werkgever die eigenrisicodrager is) of de fusie (waarbij de WGA-lasten overgaan op de werkgever die eigenrisicodrager is). 

Uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep blijkt dat het UWV beleid heeft om de volgtijdelijkheid van gebeurtenissen aan te nemen die nodig is om de WGA-lasten bij het UWV te kunnen achterlaten. In de praktijk past het UWV dit beleid echter niet steeds toe.

Verder lezen?

De bovenstaande tekst is een beknopte versie van het artikel. De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arbeidsrecht abonnement© met een plus abonnement of top abonnement. U kunt hieronder inloggen om het artikel te lezen.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor het arbeidsrecht abonnement© of kunt u uw bestaande abonnementsvorm wijzigen.

Indien u deelnemer aan het arbeidsrecht abonnement© bent, kunt u hieronder inloggen om het artikel te lezen.