vaderverlof

Jaar en kwartaal
2007, 4e kwartaal
Nummer
6

Bronnen:

  • Wetsvoorstel nummer 31071, Voorstel van wet van het lid Van Gent (Groen Links) tot wijziging van de Wet arbeid en zorg (Vaderverlof) 
 Huidige regeling van het kraamverlof:

Artikel 4:2
Na de bevalling van de echtgenote, de geregistreerde partner, de persoon met wie hij ongehuwd samenwoont of degene van wie hij het kind erkent, heeft de werknemer gedurende een tijdvak van vier weken recht op verlof met behoud van loon voor twee dagen waarop hij arbeid pleegt te verrichten. Het recht bestaat vanaf de eerste dag dat het kind feitelijk op hetzelfde adres als de moeder woont.

Het initiatiefwetsvoorstel van Groen Links behelst dat het recht op kraamverlof (alsdan te noemen vaderverlof) wordt uitgebreid van twee dagen naar twee weken.

Als redenen voor deze verlenging wordt onder meer aangevoerd dat Nederland op dit punt achterloopt in Europa, dat het zorgaandeel van mannen moet worden vergroot, dat uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van een betrokken vader kort na de geboorte tot betere prestaties van het opgroeiende kind leidt en dat ook na de acht dagen waarin de kraamverzorgster aanwezig is een partner nodig is om taken in de huishouding en de zorg voor het kind over te nemen.