Verhoging met terugwerkende kracht van Lage-inkomensvoordeel

Jaar en kwartaal
2023, 1e kwartaal
Nummer
5
Het Lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt met terugwerkende kracht tot 2022 verhoogd om werkgevers in 2023 te compenseren voor de kosten van de verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 januari 2023. Ook voor 2023 (uitbetaling in 2024) wordt een verhoging van het LIV voorzien, zij het minder dan in 2022 (uitbetaling in 2023). 

Tegelijkertijd wordt geregeld dat de kosten van het LIV voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2024 gelijk blijven ten opzichte van 2022. Daartoe zal de bovengrens van het LIV (werknemers mogen niet meer verdienen dan 125% van het minimumloon) worden verlaagd naar 116% van het minimumloon.  

Als de Wet invoering minimumuurloon per 1 januari 2024 doorgaat wordt zelfs een verlaging naar 104% van het minimumloon doorgevoerd. Doordat het minimumuurloon wordt gebaseerd op 36 uur per week zal het minimumloon voor veel werknemers stijgen. Door de bovengrens te verlagen naar 104% van het minimumloon voldoen minder werknemers aan de voorwaarden van het lage-inkomensvoordeel en wordt bewerkstelligd dat de kosten voor het Ministerie niet toenemen.

Verder lezen?

De bovenstaande tekst is een beknopte versie van het artikel. De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arbeidsrecht abonnement© met een plus abonnement of top abonnement. U kunt hieronder inloggen om het artikel te lezen.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor het arbeidsrecht abonnement© of kunt u uw bestaande abonnementsvorm wijzigen.

Indien u deelnemer aan het arbeidsrecht abonnement© bent, kunt u hieronder inloggen om het artikel te lezen.