Zelfstandigheidsverklaring zelfstandigen zonder personeel
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2001 / 46 Vindplaats: Zie: persbericht Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 15 december 2000
Uitspraak
In de tweede helft van 2000 is in de pers veel aandacht gegeven aan het voornemen van de regering een wetswijziging door te voeren, waardoor het mogelijk zou moeten worden om binnen zes weken duidelijkheid te krijgen over de zelfstandigheid van zogenaamde zelfstandigen zonder personeel (vaak interim-managers, organisatieadviseurs, freelance journalisten, maar ook vaak voorkomend in de bouw en andere bedrijfstakken). Bij de belastingdienst zou dan een verklaring moeten worden aangevraagd, waarna de belastingdienst de zelfstandigheid met het Lisv zou afstemmen, zodat deze ook voor de premieheffing werknemersverzekeringen zou moeten gaan gelden. Er werd naar gestreefd dat de wetswijziging per 1 januari 2001 in zou gaan. Het enige wat sindsdien echter van het wetsvoorstel vernomen is, is dat het bij de Raad van State zal worden ingediend.
Commentaar
De tekst van het wetsvoorstel wordt pas openbaar nadat het bij de Tweede Kamer is ingediend. Het lijkt ons overigens dat de verwachtingen omtrent het wetsvoorstel veel te hoog gespannen zijn. Dat geldt wat ons betreft zowel voor de termijn van zes weken, als voor de aanvankelijk uitgesproken verwachting dat het Lisv zich aan het standpunt van de belastingdienst zou conformeren. Volgens ons wordt het één van de twee: Of het standpunt over de zelfstandigheid valt in zeer veel gevallen negatief uit, Of het Lisv conformeert zich niet zonder meer aan het oordeel van de belastingdienst. Wat hiervan ook zij: voorlopig geldt de toegezegde regeling nog niet. Wie een arbeidskracht inschakelt die pretendeert een zelfstandige te zijn, dient zich er dus elke keer opnieuw van te vergewissen of geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen moeten worden ingehouden.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Vaktechnisch overleg arbeidsrecht en werknemersverzekeringen
Tijdens het vaktechnisch overleg (vier maal per jaar) bespreken wij vragen van deelnemers en de actualiteiten van de voorgaande drie maanden. De eerstvolgende bijeenkomsten vinden plaats op:
- maandag 10 maart 2025: Koning Willem II-stadion, Tilburg
- dinsdag 11 maart 2025: De Soesterduinen, Soest
- woensdag 12 maart 2025: Van der Valk Hotel Zwolle
- donderdag 13 maart 2025: Van der Valk Hotel Dordrecht
- dinsdag 18 maart 2025: Van der Valk Hotel EINDHOVEN*
- woensdag 19 maart 2025: Van der Valk Hotel Middelburg (of online)
- donderdag 20 maart 2025: Van der Valk Hotel Akersloot (of online)
* Let op: de bijeenkomst is dus eenmalig NIET in Van der Valk Hotel Best.
Online deelname is mogelijk bij de bijeenkomsten van woensdag 19 maart 2025 en donderdag 20 maart 2025.
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!