Hoofdelijke aansprakelijkstelling voor zwart betaalde lonen
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2007 / 139 Vindplaats: Centrale Raad van Beroep 14 augustus 2007, www.rechtspraak.nl., ljn: BB2535
Uitspraak
Een directeur en enig aandeelhouder van een B.V. die een asielzoekerscentrum exploiteert, wordt door het UWV in privé aansprakelijk gesteld voor onbetaald gebleven premies werknemersverzekeringen en voor boetes wegens ernstige en verhoudingsgewijs omvangrijke fraude die het UWV ter zake heeft opgelegd, nadat een procesverbaal werkgeversfraude was opgesteld en een gerichte looncontrole had plaatsgevonden. Deze aansprakelijkstelling was gebaseerd op kennelijk onbehoorlijk bestuur. Het UWV had gesteld dat de B.V. loon had uitbetaald dat niet verantwoord was, dat geen loonadministratie was gevoerd en dat ter zake van het werkzame personeel geen meldingsformulieren aan het UWV waren gestuurd. Met de rechtbank is de Centrale Raad van Beroep van oordeel dat het stelselmatig, opzettelijk en in behoorlijke omvang uitbetalen van zwarte lonen terecht gekwalificeerd is als kennelijk onbehoorlijk bestuur. Daaraan doet niet af dat men aanvankelijk van mening was dat van loon geen sprake was. Dat de bestuurder het verzuim niet zelf gepleegd had omdat een andere bestuurder verantwoordelijk was voor de financiële administratie, maakt voor de Raad ook niet uit omdat het daarbij slechts gaat om een interne taakverdeling tussen de bestuurders die niet ten opzichte van derden werkt.
Commentaar
Niet elke naheffing van premies werknemersverzekeringen zal de bestuurder hoofdelijk aansprakelijk doen zijn, maar als dat op grote schaal gebeurt moet met privé-aansprakelijkheid van de bestuurder ernstig rekening worden gehouden!
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!