Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2007 / 136 Vindplaats: Centrale Raad van Beroep 26 april 2007, www.rechtspraak.nl, ljn: BA 5320
Uitspraak
Een vrouw werkt gedurende 32 uur per week als verkoopster in een kraam op de markt om poelierproducten aan de man te brengen. De werkgeefster is een vennootschap onder firma. De verkoopster krijgt op enig moment een relatie met de zoon van één van de vennoten. Op 7 juli 2001 gaat de verkoopster 12 uur per week werken, nadat zij bevallen is van een kind. Zij ontvangt dan van haar schoonvader 150 gulden per week. De vraag is of de arbeidsverhouding vanaf 7 juli 2001 moet worden beschouwd als een dienstbetrekking die verzekeringsplichtig moet worden geacht voor de werknemersverzekeringswetten met de daaraan verbonden verschuldigdheid van premies.
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de verkoopster voortdurend werkzaam is onder het gezag van haar schoonvader als haar directe chef. Het zou volgens de Raad van elke realiteitszin gespeend zijn als de voortgezette en kennelijk geregeld verlangde en daadwerkelijk verrichte arbeid tegen salaris als een niet in aanmerking te nemen vriendendienst van geheel vrijblijvende, incidentele aard beschouwd zou moeten worden. De Raad neemt dan ook verzekeringsplicht aan.
Commentaar
Het is mogelijk dat in een arbeidsverhouding de gezagsverhouding ontbreekt omdat een familierechtelijke verhouding overheerst. In dat geval is geen sprake van een gewone dienstbetrekking en is ook een fictieve dienstbetrekking uitgesloten, zodat geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd zijn. Of de gezagsverhouding dan wel de familierechtelijke verhouding overheerst, moet aan de hand van de feiten worden beoordeeld. Die waren in dit geval niet veranderd ten opzichte van de situatie waarin de werkneemster nog niet samenwoonde met de zoon van één van de vennoten. Dat deed de zaak de das om. De zaak zou misschien anders zijn afgelopen als de verkoopster na het aangaan van een relatie met één van de vennoten op voorwaarden zou zijn gaan werken die wijzen op het overheersen van de familieverhouding, zoals een onzakelijk hoog of laag salaris of arbeidstijden die duidelijk afwijken van wat voor een verkoopster gebruikelijk is.
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2024 controleren!
Op 25 november 2023 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2024. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2024 aan de belastingdienst moet betalen. Voor (middel)grote werkgevers wordt de hoogte van die premie beïnvloed door de bedragen die in 2022 als Ziektewet- respectievelijk WGA-uitkering zijn uitbetaald aan (ex-) werknemers. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 66% bedraagt!
U heeft nog:00days,
00hours, 00minutes en
00seconds
Vaktechnisch overleg arbeidsrecht en sociale verzekeringen
Tijdens het vaktechnisch overleg (vier maal per jaar) bespreken wij vragen van deelnemers en de actualiteiten van de voorgaande drie maanden. De eerstvolgende bijeenkomsten vinden plaats op:
- maandag 4 december 2023: Koning Willem II-stadion, Tilburg
- woensdag 6 december 2023: Van der Valk Hotel Zwolle
- donderdag 7 december 2023: Van der Valk Hotel Dordrecht
- maandag 11 december 2023: Flonk Hotel Groningen Zuid, voorheen: Best Western Plus Hotel Groningen Plaza (of online)
- dinsdag 12 december 2023: Novotel Hotel Eindhoven
- woensdag 13 december 2023: Van der Valk Hotel Middelburg (!)
- donderdag 14 december 2023: Van der Valk Hotel Akersloot (of online)
- dinsdag 19 december 2023: De Soesterduinen, Soest
Online deelname is mogelijk bij de bijeenkomsten van maandag 11 december 2023 en donderdag 14 december 2023.
Is uw werknemer bijna twee jaar arbeidsongeschikt? Dan komen veel vragen op u af. Wilt u zeker weten dat u de juiste beslissingen neemt? Neem dan tijdig contact met ons op voor een WIA-Poort Scan!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!