Aangaan van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd tot de invoering van het wetsvoorstel Flexibiliteit en zekerheid
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 1998 / 16 Vindplaats: Zie: wetsontwerp 25263, Flexibiliteit en zekerheid
Uitspraak
Na invoering van het wetsvoorstel Flexibiliteit en zekerheid zal het verlengen van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aan minder strenge regels gebonden zijn dan thans het geval is. In verband hiermee verdient het op dit moment naar onze mening aanbeveling in nieuwe arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd niet op voorhand al een bepaling op te nemen met betrekking tot eventuele verlenging en met betrekking tot de gevolgen van een eventuele stilzwijgende voortzetting na de overeengekomen duur. Met name de bepaling (zoals die voorkomt in de model-arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in onze handleiding "het opstellen van arbeidsovereenkomsten") dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij stilzwijgende voortzetting na het verstrijken van de overeengekomen duur geacht zal worden voor onbepaalde tijd te zijn aangegaan, kan vanaf nu beter worden weggelaten. Weliswaar kan later altijd nog worden overeengekomen dat de voortzetting van de overeenkomst niet voor onbepaalde tijd, maar nog eens voor bepaalde tijd zal plaatsvinden, maar door de bepaling weg te laten kan de werknemer op dat moment niet stellen dat bij hem de gerechtvaardigde verwachting is gewekt dat een eventuele voortzetting altijd voor onbepaalde tijd zou geschieden.
Commentaar
Het wetsvoorstel ligt nog steeds bij de Eerste Kamer. Voor 17 februari 1998 staat de (eerste) behandeling in de vaste kamer commissie op de agenda. In (niet-officiële) publicaties wordt als vermoedelijke datum van inwerkingtreding steeds vaker de datum 1 juli 1998 genoemd.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!