Wijziging Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten in verband met tijdelijke regels over het beoordelen van arbeidsongeschiktheid bij feitelijke arbeid

Jaar en kwartaal
2024, 1e kwartaal
Nummer
2
Vanaf 1 juli 2024 wordt de mate van arbeidsongeschiktheid van werknemers die passende arbeid verrichten en die aanspraak maken op een WIA-uitkering, uitsluitend bepaald op grond van de hoogte van de feitelijke verdiensten uit die passende arbeid. Er wordt dan niet onderzocht of de werknemer wellicht in staat zou zijn geweest om nog meer te verdienen. 

De maatregel is tijdelijk voor de duur van drie jaar en houdt verband met het tekort aan verzekeringsartsen van het UWV. Door uitsluitend uit te gaan van de feitelijke verdiensten, hoeft de verzekeringsarts van het UWV alleen nog te onderzoeken of de verrichte arbeid past bij de belastbaarheid van de werknemer. 

De maatregel heeft een bedenkelijke kant, omdat werknemers daardoor in staat zijn om de mate van arbeidsongeschiktheid te beïnvloeden en een recht op WGA-uitkering te kunnen afdwingen, uitsluitend door te zorgen voor een bepaalde mate van inkomsten uit arbeid.

Verder lezen?

De bovenstaande tekst is een beknopte versie van het artikel. De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arbeidsrecht abonnement© met een plus abonnement of top abonnement. U kunt hieronder inloggen om het artikel te lezen.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor het arbeidsrecht abonnement© of kunt u uw bestaande abonnementsvorm wijzigen.

Indien u deelnemer aan het arbeidsrecht abonnement© bent, kunt u hieronder inloggen om het artikel te lezen.