Wet personeelsbehoud bij crisis

Jaar en kwartaal
2024, 2e kwartaal
Nummer
5
In het kader van het streven om flexibele arbeidsovereenkomsten wat minder flexibel te maken en vaste arbeidsovereenkomsten wat minder vast, wil de regering werkgevers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd meer wendbaarheid geven binnen die (vaste) overeenkomst. Eén van de middelen daarvoor is om werkgevers in geval van crisis de mogelijkheid te bieden om hun werknemers andere arbeid aan te bieden dan de overeengekomen arbeid dan wel om een loonkostensubsidie aan te vragen voor werknemers waarvoor als gevolg van die crisis geen of minder werk is. 

Een concept van een wetsvoorstel dat dat moet regelen (de Wet personeelsbehoud bij crisis) is voor internetconsultatie gepubliceerd. Bij inwerkingtreding van de wet zal de bestaande werktijdverkortingsregeling (met mogelijkheid voor deeltijd-WW) komen te vervallen. 

De nieuwe wet moet ook de mogelijkheid bieden om de regeling op te schalen als er nog eens een grote crisis uit zou breken, zoals de coronacrisis. De wet biedt dan een basis voor het treffen van steunregelingen, vergelijkbaar met de NOW in de coronacrisis.

Verder lezen?

De bovenstaande tekst is een beknopte versie van het artikel. De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arbeidsrecht abonnement© met een plus abonnement of top abonnement. U kunt hieronder inloggen om het artikel te lezen.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor het arbeidsrecht abonnement© of kunt u uw bestaande abonnementsvorm wijzigen.

Indien u deelnemer aan het arbeidsrecht abonnement© bent, kunt u hieronder inloggen om het artikel te lezen.