Inlenen van personeel van ander bedrijf geen overgang onderneming
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 1998 / 17 Vindplaats: Zie: kantonrechter Utrecht 26 november 1997, JAR 1998, 42
Uitspraak
Mevrouw L. werkte in de kantine van de universiteit van Utrecht. De exploitant van deze kantine werkte deels met eigen werknemers en deels met ingehuurde arbeidskrachten, waaronder mevrouw L. Vanaf 1 september 1997 besluit de exploitant om de arbeidskrachten van een ander bedrijf in te huren. Dit bedrijf huurt slechts 14 van de 22 werknemers opnieuw in. Mevrouw L. valt buiten de boot. Zij stelt nu dat sprake is van de overgang van een onderneming en dat zij daardoor van rechtswege in dienst is gekomen bij het bedrijf waar de exploitant van de kantine nu zijn personeel inhuurt. De kantonrechter te Utrecht oordeelt echter dat geen sprake is van de overgang van een onderneming, omdat het uitsluitend overnemen van ingeleend personeel zonder activa en activiteiten niet kan worden gezien als de een overgang van een duurzame entiteit in de zin van de Europese Richtlijn inzake overgang van ondernemingen.
Commentaar
Bij de overgang van een (zelfstandig deel van) een onderneming gaan de rechten en verplichtingen van de werknemers die in dat (deel van) de onderneming werkzaam zijn van rechtswege over op de verkrijger van de onderneming. Dit gebeurt op grond van een Europese Richtlijn, die in het Nederlandse Burgerlijk Wetboek is verwerkt. Voor de overgang van een onderneming is vereist dat de identiteit van de onderneming (zeg maar: de werkzaamheden) dezelfde blijft. Aan deze eis was in dit geval wel voldaan. Het ging voor de werkneemster toch fout omdat hetgeen werd overgedragen (slechts een deel van het ingeleend personeel en geen activa of activiteiten) onvoldoende duurzaam was om van een onderneming te kunnen spreken.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Vaktechnisch overleg arbeidsrecht en werknemersverzekeringen
Tijdens het vaktechnisch overleg (vier maal per jaar) bespreken wij vragen van deelnemers en de actualiteiten van de voorgaande drie maanden. De eerstvolgende bijeenkomsten vinden plaats op:
- maandag 10 maart 2025: Koning Willem II-stadion, Tilburg
- dinsdag 11 maart 2025: De Soesterduinen, Soest
- woensdag 12 maart 2025: Van der Valk Hotel Zwolle
- donderdag 13 maart 2025: Van der Valk Hotel Dordrecht
- dinsdag 18 maart 2025: Van der Valk Hotel EINDHOVEN*
- woensdag 19 maart 2025: Van der Valk Hotel Middelburg (of online)
- donderdag 20 maart 2025: Van der Valk Hotel Akersloot (of online)
* Let op: de bijeenkomst is dus eenmalig NIET in Van der Valk Hotel Best.
Online deelname is mogelijk bij de bijeenkomsten van woensdag 19 maart 2025 en donderdag 20 maart 2025.
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!