Psychische arbeidsongeschiktheid na bedreiging door vader van werkgever
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2006 / 120 Vindplaats: Gerechtshof
Uitspraak
Een werknemer is op 15 januari 2001 bij een paprika-kwekerij in dienst getreden als productiemedewerker. Op 11 juni 2001 meldt de werknemer zich ziek. Vanaf 20 juli 2001 verricht hij passende arbeid, maar op 2 augustus 2001 meldt hij zich weer ziek. Na een spoedcontrole moet hij het werk op 6 augustus 2001 weer hervatten. Hij doet dat, maar verlaat het werk aan het einde van de ochtend en meldt zich de andere dag weer ziek. Op 8 augustus 2001 bezoekt hij het spreekuur van de arts van de arbodienst. Op 5 september 2001 roept de werkgever hem telefonisch en bij aangetekende brief op om op 7 september 2001 het werk te hervatten. Als hij dit niet doet wordt hij bij brief van 10 september 2001 op staande voet ontslagen, terwijl hem de doorbetaling van loon geweigerd wordt vanaf 7 augustus 2001. Op 14 september 2001 roept de werknemer de nietigheid van dat ontslag in.
De werknemer heeft bij de politie aangifte gedaan van bedreiging en discriminatie door de vader van de werkgever op 6 augustus 2001. De arts van de arbodienst heeft in een brief van 26 september 2001 verklaard dat de werknemer hem tijdens het spreekuur op 8 augustus 2001 heeft medegedeeld dat hij door de vader van de werkgever met een ijzeren staaf is bedreigd en dat dit zijn arbeidsongeschiktheid heeft doen toenemen. Een verzekeringsarts van het UWV heeft de werknemer op 10 augustus 2001 onderzocht naar aanleiding van een second opinion die de werknemer op 11 juni 2001 had aangevraagd. De second opinion luidt aldus dat de werknemer per 7 augustus 2001 geschikt was voor het aangeboden werk.
De werknemer vordert een verklaring voor recht dat de arbeidsovereenkomst op en na 7 augustus 2001 in stand is gebleven. Ook vordert hij doorbetaling van loon. De rechtbank wijst deze vorderingen af.
In hoger beroep overlegt de werknemer brieven van een arts van het Riagg en van een psychiater waaruit blijkt dat hij een depressie heeft met psychotische kenmerken. De psychiater oordeelt daarbij dat het ziektebeeld is veroorzaakt door de geweldsdreiging op en na 7 augustus 2001, toen de vader van de werkgever hem met een ijzeren staaf wilde slaan en pallets over hem wilde gooien. Op grond daarvan acht het gerechtshof de werknemer arbeidsongeschikt van 7 augustus 2001 tot 10 september 2001, zodat het ontslag op staande voet nietig is.
Commentaar
Het arrest van het gerechtshof lijkt begrijpelijk gelet op de psychische arbeidsongeschiktheid die achteraf moet worden aangenomen. Vreemd is echter dat het gerechtshof het ontslag op staande voet niet reeds nietig acht vanwege het feit dat de wetgever beoogd heeft dat een geschil over al dan niet bestaan van arbeidsongeschiktheid zou worden beslecht langs de weg van de vraag of recht op loonbetaling bestaat en niet (ook) langs de weg van de vraag of ontslag op staande voet wegens werkweigering gerechtvaardigd is. Ontslag op staande voet is in de ogen van de wetgever een te ver gaande sanctie. Vreemd is ook dat het gerechtshof uitsluitend op basis van de verklaring van de psychiater (die zijn stellingen uitsluitend gebaseerd zal hebben op verklaringen van de werknemer) lijkt aan te nemen dat de werknemer door de vader van de werkgever is bedreigd. Als dat zo is, is dat in strijd met het recht op hoor en wederhoor.
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 27 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Voor (middel)grote werkgevers wordt de hoogte van die premie beïnvloed door de bedragen die in 2023 als Ziektewet- respectievelijk WGA-uitkering zijn uitbetaald aan (ex-) werknemers. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt!
U heeft nog:00days,
00hours, 00minutes en
00seconds
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2025 controleren!
Op 25 november 2024 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2025. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2025 aan de belastingdienst moet betalen. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 74% bedraagt! En deze werkgevers verdienden iedere geïnvesteerde euro gemiddeld 22 maal terug.
Vaktechnisch overleg arbeidsrecht en werknemersverzekeringen
Tijdens het vaktechnisch overleg (vier maal per jaar) bespreken wij vragen van deelnemers en de actualiteiten van de voorgaande drie maanden. De eerstvolgende bijeenkomsten vinden plaats op:
- maandag 2 december 2024: Koning Willem II-stadion, Tilburg
- dinsdag 3 december 2024: De Soesterduinen, Soest
- woensdag 4 december 2024: Van der Valk Hotel Zwolle
- maandag 9 december 2024: Flonk Hotel Groningen Zuid (of online)
- dinsdag 10 december 2024: Van der Valk Hotel Best
- woensdag 11 december 2024: Van der Valk Hotel Middelburg (of online)
- donderdag 12 december 2024: Van der Valk Hotel Akersloot (of online)
- donderdag 19 december 2024: Van der Valk Hotel Dordrecht
Online deelname is mogelijk bij de bijeenkomsten van maandag 9 december, woensdag 11 december 2024 en donderdag 12 december 2024.
Is uw werknemer bijna twee jaar arbeidsongeschikt? Dan komen veel vragen op u af. Wilt u zeker weten dat u de juiste beslissingen neemt? Neem dan tijdig contact met ons op voor een WIA-Poort Scan!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!