Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 1996 / 5 Vindplaats: Zie: artikel 7A:1638c van het Burgerlijk Wetboek
Uitspraak
Sinds 1 maart 1996 is de Ziektewet geprivatiseerd en is de werkgever zelf verantwoordelijk voor de controle en begeleiding van het ziekteverzuim gedurende het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid. De werkgever heeft daarbij de mogelijkheid om (op basis van de gezagsverhouding tussen hem en de werknemer) controlevoorschriften uit te vaardigen waaraan de werknemer zich dient te houden, voor zover de voorschriften tenminste redelijk zijn en geen ongerechtvaardigde inbreuk opleveren op zijn persoonlijke levenssfeer (privacy). Indien de werknemer zich niet aan de voorschriften houdt, heeft de werkgever de bevoegdheid de loondoorbetaling op te schorten tot het moment waarop vast komt te staan of de werknemer al dan niet arbeidsongeschikt is. Deze opschortingsbevoegdheid heeft de werkgever echter alleen indien de controlevoorschriften schriftelijk gegeven zijn. In de praktijk stellen wij vast dat in veel gevallen nog dergelijke schriftelijke controlevoorschriften ontbreken. Dat kan problemen opleveren indien de werknemer zich vervolgens aan de controle onttrekt. Het opstellen en verstrekken aan de werknemer van schriftelijke controlevoorschriften verdient dan ook sterke aanbeveling.
Commentaar
Houdt de werknemer zich niet aan de controlevoorschriften en komt achteraf vast te staan dat hij toch arbeidsongeschikt is, dan moet de werkgever het loon alsnog uitbetalen. Wel komt alsdan de vraag aan de orde of de werknemer kan worden ontslagen wegens het niet opvolgen van aanwijzingen van de werkgever.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!