Langs welke weg moeten werkgevers in het vervolg ontslagen van werknemers realiseren?
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 1996 / 3
Uitspraak
Als het regelen van een ontslag middels een pro forma-procedure in de praktijk inderdaad vrijwel onmogelijk wordt (zoals het zich laat aanzien), rijst de vraag of ontslag nu het beste geregeld kan worden door de aanvraag van een ontslagvergunning bij de RDA of door een verzoekschrift tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst via de Kantonrechter.
Voor de ontslagvergunningsprocedure lijkt te pleiten dat daarbij aan de werknemer geen vergoeding kan worden toegekend. Daar staat echter tegenover dat de werknemer de toekenning van een vergoeding achteraf nog aan de Kantonrechter kan vragen (kennelijk onredelijk ontslagprocedure). De regering heeft zich voorgenomen om een aantal bezwaren tegen de ontslagvergunningsprocedure weg te nemen. Zo is het de bedoeling dat een ziekmelding na de aanvraag van de ontslagvergunning niet meer aan opzegging van de arbeidsovereenkomst in de weg behoeft te staan. Ook zou de opzegtermijn worden bekort met een gedeelte van de tijd die gemoeid is met de ontslagvergunningsprocedure. De wetsvoorstellen liggen nog voor advies bij de Raad van State.
Hoewel deze voorstellen ontegenzeggelijk verbeteringen van de ontslagvergunningsprocedure zouden betekenen, menen wij toch dat de procedure bij de Kantonrechter de voorkeur blijft verdienen. Wij baseren dit op het feit dat in deze procedure steeds een mondelinge behandeling kan plaatsvinden, dat de ontbinding vrijwel steeds wordt uitgesproken waarbij de werknemer eventueel wordt gecompenseerd middels een ontslagvergoeding en dat direct duidelijkheid ontstaat over de vraag of aan het ontslag een ontslagvergoeding is verbonden. Of de procedure bij de Kantonrechter sneller blijft dan de ontslagvergunningsprocedure hangt af van de vraag welke doorlooptijd een ontbindingsverzoek bij het Kantongerecht zal hebben, als een groot aantal zaken niet meer pro forma, maar inhoudelijk moet worden afgedaan.
Realiseer grote besparingen en laat ons uw premiebesluit 2024 controleren!
Op 25 november 2023 stuurde de belastingdienst aan werkgevers de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2024. In dit besluit is vermeld hoe hoog de premie is die de werkgever in 2024 aan de belastingdienst moet betalen. Voor (middel)grote werkgevers wordt de hoogte van die premie beïnvloed door de bedragen die in 2022 als Ziektewet- respectievelijk WGA-uitkering zijn uitbetaald aan (ex-) werknemers. Uit de controles van premiebesluiten en daaraan ten grondslag liggende uitkeringsbesluiten die wij in het verleden uitvoerden blijkt dat de kans dat de premie te hoog is vastgesteld maar liefst 66% bedraagt!
U heeft nog:00days,
00hours, 00minutes en
00seconds
Vaktechnisch overleg arbeidsrecht en sociale verzekeringen
Tijdens het vaktechnisch overleg (vier maal per jaar) bespreken wij vragen van deelnemers en de actualiteiten van de voorgaande drie maanden. De eerstvolgende bijeenkomsten vinden plaats op:
- maandag 4 december 2023: Koning Willem II-stadion, Tilburg
- woensdag 6 december 2023: Van der Valk Hotel Zwolle
- donderdag 7 december 2023: Van der Valk Hotel Dordrecht
- maandag 11 december 2023: Flonk Hotel Groningen Zuid, voorheen: Best Western Plus Hotel Groningen Plaza (of online)
- dinsdag 12 december 2023: Novotel Hotel Eindhoven
- woensdag 13 december 2023: Van der Valk Hotel Middelburg (!)
- donderdag 14 december 2023: Van der Valk Hotel Akersloot (of online)
- dinsdag 19 december 2023: De Soesterduinen, Soest
Online deelname is mogelijk bij de bijeenkomsten van maandag 11 december 2023 en donderdag 14 december 2023.
Is uw werknemer bijna twee jaar arbeidsongeschikt? Dan komen veel vragen op u af. Wilt u zeker weten dat u de juiste beslissingen neemt? Neem dan tijdig contact met ons op voor een WIA-Poort Scan!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!