Ook koopverplichting aandelen staat niet aan verzekeringsplicht dga in de weg
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2000 / 35 Vindplaats: Zie CRvB 09-12-1999, nr. 98/3802 ALGEM, Fiscanet
Uitspraak
De aandelen van X B.V. zijn in handen van twee personal holdings. De ene personal holding heeft 40% van de aandelen, de ander 60%. De directeuren/enig aandeelhouders van deze personal holdings zijn de beide directeuren van X B.V. In een aandeelhoudersovereenkomst is geregeld dat de minderheidsaandeelhouder per 1 april 1998 de aandelen van de meerderheidsaandeelhouder zal overnemen. De Centrale Raad van Beroep neemt met betrekking tot de werknemersverzekeringswetten met ingang van 1 april 1995 (de datum waarop de managementwerkzaamheden zijn aangevangen) verzekeringsplicht aan voor de directeur/enig aandeelhouder die middels zijn personal holding minderheidsaandeelhouder is.
Commentaar
Nadat de Centrale Raad van Beroep in een tweetal uitspraken had beslist dat het (optie-) recht van een directeur/aandeelhouder op verkrijging van een zodanig aantal aandelen dat hij daarmee zijn ontslag als bestuurder zou kunnen verhinderen, niet in de weg staat aan het aannemen van verzekeringsplicht, doet de Raad thans hetzelfde met een verplichting tot koop van aandelen. Speelde bij de eerstbedoelde twee uitspraken nog een rol dat de directeuren/minderheidsaandeelhouder de aankoop van extra aandelen niet (direct) konden financieren, in deze uitspraak speelt dat aspect in het geheel geen rol. Het feit dat de directeur/minderheidsaandeelhouder geen doorslaggevende invloed in de algemene vergadering van aandeelhouders had bij het ontslag van bestuurders was voldoende voor het aannemen van een gezagsrelatie en derhalve voor het bestaan van verzekeringsplicht. Ook in deze uitspraak laat de Raad ruimte open voor een uitzondering in geval van bijzondere feiten of omstandigheden op grond waarvan redelijkerwijs niet aannemelijk is dat ( .) gezagsuitoefening zal plaatsvinden, maar het wordt steeds onduidelijker wanneer voor een dergelijke uitzondering nog sprake is. Voor een directeur/minderheidsaandeelhouder wordt het steeds moeilijker om aan de verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringswetten te ontkomen.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!