Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2002 / 63 Vindplaats: Zie: Besluit Raad van Bestuur UWV 18 juni 2002, Staatscourant 21 juni 2002, blz. 17
Uitspraak
De Raad van Bestuur van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen heeft bekend gemaakt dat de kosten van aanvraag van een second opinion (“deskundigenonderzoek”) Euro 350 bedragen voor werkgevers en Euro 25 voor werknemers. Sinds de invoering van de Wet verbetering poortwachter per 1 april 2002 kunnen werkgevers en werknemers in geval van geschil het oordeel van de uitvoeringsinstelling als deskundige vragen, niet alleen ten aanzien van de vraag of de werknemer arbeidsongeschikt is, maar voortaan ook ten aanzien van de vraag of bij de werkgever passende arbeid voor de werknemer aanwezig is en ten aanzien van de vraag of de werkgever ten aanzien van zijn zieke werknemer voldoende en geschikte reïntegratiepogingen heeft verricht.
Commentaar
Tijdens de behandeling Wet verbetering poortwachter in de Kamer heeft de regering medegedeeld dat de kosten van de aanvraag van een second opinion destijds ongeveer f 500,- bedroegen (4 uren maal uurloon van f 125,-) en dat voor de behandelingsduur destijds door het Lisv twee weken werd aangehouden (nota naar aanleiding van het verslag d.d. 1 juni 2001, blz.34). De aanvraagkosten blijken nu voor de werkgever Euro 350,- te bedragen. Dat is ruim anderhalf maal zo hoog als de regering tijdens de kamerbehandeling had aangegeven! Zou het UWV van de euroconversie gebruik gemaakt hebben om een “ongemerkte” prijsverhoging door te voeren of heeft de regering de Kamer weer eens te optimistisch voorgelicht? Wij zijn zeer benieuwd of de informatie van de regering over behandeltermijn van twee weken beter klopt.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!