Arbeidsgehandicapt ondanks ontbreken van structurele functionele beperkingen
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2003 / 70 Vindplaats: Zie: Centrale Raad van Beroep 1 oktober 2002, USZ 2002/ 342
Uitspraak
Een werknemer, hoofd technische dienst, valt op 26 november 1998 ziek uit ten gevolge van een hartinfarct. Per 1 januari 1999 wordt zijn arbeidsovereenkomst beÎindigd. Op 20 februari 1999 krijgt hij een tweede hartinfarct, waarna op 11 mei 1999 een bypassoperatie plaatsvindt. Per 1 november 1999 wordt de werknemer hersteld geacht in het kader van de Ziektewet. Hij krijgt dan een WW-uitkering. In verband met een voorgenomen aanstelling als chef-werkplaats vraagt een potentiÎle werkgever om toekenning van een REA-subsidie in de vorm van een plaatsingsbudget. Dit wordt door het GAK geweigerd omdat de werknemer niet arbeidsgehandicapt wordt geacht vanwege het ontbreken van structurele beperkingen. Daardoor zou er geen aanzienlijk risico zijn dat de werknemer binnen vijf jaar ernstige gezondheidsklachten krijgt. De werknemer laat het daarbij niet zitten en gaat in bezwaar en beroep, maar zonder succes. Bij de Centrale Raad van Beroep vindt de werknemer wel gehoor voor zijn klachten. De wet REA is er volgens de Raad niet alleen voor werknemers waarvan op grond van een medisch-arbeidskundige beoordeling vaststaat dat zij in verband met ziekte of gebrek een belemmering hebben bij het verkrijgen of verrichten van arbeid, maar ook voor de persoon die door de negatieve beeldvorming die verband houdt met zijn ernstige ziekteverleden, problemen ondervindt met het vinden van werk, indien er een wellicht kleine, maar wel reÎle mogelijkheid is dat de betreffende persoon door de eerder geconstateerde aandoeningen zal uitvallen.
Commentaar
De kwalificatie van de werknemer als arbeidsgehandicapte is voor de werkgever op dit moment van belang omdat de werkgever dan recht heeft op korting op de WW- en WAO-premie, omdat de werknemer in aanmerking kan komen voor subsidies en voorzieningen en omdat de werkgever in de eerste jaren geen loondoorbetalings- en Pembarisico loopt als de werknemer bij indiensttreding al arbeidsgehandicapt was.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!