Premies verschuldigd over vergoeding aan gedetacheerde zelfstandigen
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2003 / 74 Vindplaats: Centrale Raad van Beroep 20 februari 2003, nr. 00/3900
Uitspraak
Een uitzendbureau houdt zich bezig met het ter beschikking stellen van arbeidskrachten (hoofdzakelijk) in de vleesindustrie. In het kader van een opsporingsonderzoek naar aanleiding van een vermoeden van fraude, zijn de twee directeuren (broers) en hun vader gehoord, alsmede 33 werknemers. Uit het onderzoek blijkt dat het uitzendbureau zowel werknemers als zelfstandigen uitzendt, waaronder enkele zelfstandigen met personeel. De zelfstandigen factureerden aan een zustermaatschappij van het uitzendbureau. Zowel de rechtbank als de Centrale Raad van Beroep oordelen dat uit het onderzoek is gebleken dat er geen verschil was tussen de inzet van de uitzendkrachten en de inzet van de zelfstandige ondernemers en dat daarom ten aanzien van allen sprake is van een privaatrechtelijke dienstbetrekking. De zelfstandigheid doet daarbij dan niet ter zake. Dat de zelfstandigen reeds door de zustermaatschappij werden ingehuurd en ter beschikking gesteld, voordat het uitzendbureau was opgericht en dat dus sprake was van een historisch gegroeide situatie, doet niet ter zake. De rechtbank en Centrale Raad van Beroep oordelen nog wel dat het UWV onvoldoende heeft aangegeven hoe rekening is gehouden met de premies die de zelfstandigen met personeel voor hun werknemers hebben ingehouden en afgedragen.
Commentaar
Opmerkelijk is dat in deze uitspraak zelfstandigen met personeel werden aangemerkt als werknemers. Omdat zij op dezelfde voet als werknemers werkzaam waren, werden zij zelf ook geacht werknemers te zijn. Bij de beoordeling van de gewone dienstbetrekking speelt, anders dan bij de fictieve dienstbetrekking, de zelfstandigheid geen rol.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!