Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2003 / 79 Vindplaats: Zie: Wet van 3 april 2003, Staatsblad 2003, 206; KB 11 augustus 2003, Staatsblad 2003, 329
Uitspraak
Een nieuwe "Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte" verbiedt het maken van onderscheid op grond van een werkelijke of vermeende handicap of chronische ziekte, inclusief indirect onderscheid. Degene tot wie het verbod gericht is, is verplicht naar gelang de behoefte doeltreffende aanpassingen te verrichten, tenzij deze voor hem een onevenredige belasting vormen. Omdat het verbod ook ziet op het maken van onderscheid bij sollicitatie, vaststellen van arbeidsvoorwaarden, promotie en ontslag, is de werkgever één van degenen tot wie het verbod zich richt. Van een beëindiging van de arbeidsovereenkomst in strijd met dit verbod, kan de werknemer zes maanden lang de nietigheid inroepen, mits hij daarop binnen twee maanden een beroep doet.
Commentaar
Het verbod geldt niet indien het maken van onderscheid verband houdt met maatregelen ter bescherming van de veiligheid en gezondheid of indien het maken van onderscheid de persoon met een handicap of chronische ziekte juist beoogt in een bevoorrechte positie te plaatsen.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!