Ontslag op staande voet op laatste werkdag rechtsgeldig
Datum: 00-00-0000 Uitgavejaar en uitgavenummer: 2007 / 131 Vindplaats: kantonrechter Zwolle 30 januari 2007, www.rechtspraak.nl, ljn: AZ7357
Uitspraak
Een werknemer is sinds maart 2004 arbeidsongeschikt. Vanwege een reorganisatie is de arbeidsovereenkomst met toestemming van het CWI opgezegd per 1 oktober 2005. Voor de werknemer geldt een sociaal plan.
Begin april 2005 heeft de werknemer zich schuldig gemaakt aan rijden onder invloed. Zijn rijbewijs is toen voor de duur van tien maanden ingevorderd. Tijdens die periode (op 25 september 2005) rijdt de werknemer toch met de hem door de werkgever ter beschikking gestelde lease-auto en veroorzaakt hij een ongeval onder invloed van alcohol (zes maal de toegestane hoeveelheid). Daarop ontslaat de werkgever hem op 30 september 2006 op staande voet wegens het rijden onder invloed (een misdrijf), het verzwijgen van de rijontzegging, het veroorzaken van schade aan de auto en het daardoor verloren vertrouwen. Door het ontslag op staande voet verliest de werknemer zijn aanspraken op grond van het sociaal plan.
Als het tot een procedure bij de kantonrechter komt over de vraag of het ontslag op staande voet rechtsgeldig is, weegt de kantonrechter een aantal omstandigheden tegen elkaar af. Vóór het standpunt van de werkgever pleit volgens de kantonrechter dat de werknemer de ontzegging van de rijbevoegdheid heeft verzwegen waardoor de werkgever niet de mogelijkheid heeft gehad om de lease-auto te vorderen teneinde kosten en risico
Commentaar
Ontslag op staande voet is het zwaarste ontslagmiddel dat het arbeidsrecht kent met voor de werknemer de ernstigste gevolgen. Daarom wordt het door de rechter ook het zwaarste gewogen. Voorzichtigheid is dan ook geboden, ook als sprake is van ernstige feiten. In dit geval liep het voor de werkgever (nog net) goed af.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA moeten in 2025 een belangrijke keuze maken!
Voor veel werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA verloopt op 1 januari 2026 de looptijd van de afgesloten verzekering. Dat betekent dat in het najaar een keuze moet worden gemaakt voor het al dan niet voortzetten van het eigenrisicodragen. Als gekozen wordt voor voortzetting van het eigenrisicodragen zal vervolgens een keuze moeten worden gemaakt voor een verzekeringsmaatschappij.
Wij kunnen zorgen voor onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van eigenrisicodragen. Wij gebruiken daarbij de meest nauwkeurige berekeningen van de terugkeerpremie die u zou betalen als u besluit terug te keren naar het publieke stelsel. Met deze informatie kan uw assurantietussenpersoon u vervolgens eventueel adviseren over de voor u meest gunstige verzekering.
Voor welke werknemers geldt, als zij ziek worden, de no-riskpolis? En voor welke werknemers kunt u loonkostenvoordeel of loonkostensubsidie krijgen? Christa Jacobs kan u vertellen hoe u geen kans mist om op de kosten van arbeidsongeschikte werknemers te besparen!
Wilt u daarbij ook concrete adviezen ontvangen waarmee u eventueel zelf gewenste acties kunt nemen? Upgrade dan uw arbeidsrecht abonnement naar een plus- of top abonnement!