Verhaal op eigenrisicodrager van voorschot op WIA-uitkering

Jaar en kwartaal
2023, 3e kwartaal
Nummer
8
Opnieuw heeft een rechtbank het UWV op de vingers getikt waar het gaat om het verhaal van voorschotten op WIA-uitkeringen op WGA-eigenrisicodragers. In deze zaak ging het zowel om besluiten die dateerden van vóór de wetswijziging per 1 januari 2022 als om besluiten die van na die datum dateerden. Per 1 januari 2022 is in de wet geregeld dat WGA-eigenrisicodragers niet alleen WGA-uitkeringen en overlijdensuitkeringen, maar ook voorschotten zelf moeten betalen. 

De rechtbank is van mening dat een wettelijke grondslag voor de toerekening van voorschotten aan WGA-eigenrisicodragers ontbreekt. Met de wetswijziging is volgens de rechtbank alleen een wettelijke grondslag gecreëerd voor het verhaal op de WGA-eigenrisicodrager, niet ook voor de toerekening van die voorschotten aan de WGA-eigenrisicodrager.

Verder lezen?

De bovenstaande tekst is een beknopte versie van het artikel. De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arbeidsrecht abonnement© met een plus abonnement of top abonnement. U kunt hieronder inloggen om het artikel te lezen.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor het arbeidsrecht abonnement© of kunt u uw bestaande abonnementsvorm wijzigen.

Indien u deelnemer aan het arbeidsrecht abonnement© bent, kunt u hieronder inloggen om het artikel te lezen.