Hoger beroep maaltijdbezorgers Deliveroo

Jaar en kwartaal
2021, 1e kwartaal
Nummer
3
Na de kantonrechter oordeelt nu ook het gerechtshof in Amsterdam dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo, die door Deliveroo als zelfstandigen worden beschouwd, werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst. 

Het gerechtshof geeft daarbij toepassing aan een recent arrest van de Hoge Raad betreffende de kwalificatie van de arbeidsovereenkomst. Daarin had de Hoge Raad geoordeeld dat bij de vraag of een overeenkomst een arbeidsovereenkomst is in de zin van de wet, geen belang toekomt aan de bedoeling van partijen. De vraag was toen nog wel of de bedoeling van partijen om wel of geen arbeidsovereenkomst te sluiten wellicht nog wel een rol zou spelen in een (aan de kwalificatie voorafgaande) fase waarbij de rechter de inhoud van de overeenkomst vaststelt op basis van de rechten en verplichtingen zoals die tussen partijen gelden. Het gerechtshof kent echter ook in die fase geen rol toe aan de bedoeling van partijen. 

Verder is duidelijk dat het hof bij de vraag of de overeenkomst de kenmerken van een arbeidsovereenkomst heeft de "holistische benadering” van de Hoge Raad toepast. Dat houdt in dat niet één kenmerk van de arbeidsovereenkomst (loon, arbeid en gezag) doorslaggevend is, maar dat die kenmerken in onderling verband moeten worden beoordeeld.

Verder lezen?

De bovenstaande tekst is een beknopte versie van het artikel. De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arbeidsrecht abonnement© met een plus abonnement of top abonnement. U kunt hieronder inloggen om het artikel te lezen.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor het arbeidsrecht abonnement© of kunt u uw bestaande abonnementsvorm wijzigen.

Indien u deelnemer aan het arbeidsrecht abonnement© bent, kunt u hieronder inloggen om het artikel te lezen.