Recht op Ziektewetuitkering bij arbeidsovereenkomst met perioden waarin niet gewerkt wordt

Jaar en kwartaal
2022, 3e kwartaal
Nummer
7
De Centrale Raad van Beroep heeft uitspraak gedaan over het recht op Ziektewetuitkering van een werkneemster die in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met haar werkgever was overeengekomen dat zij in het seizoen 24 uur per week zou werken en buiten het seizoen niet zou werken. De werkgever betaalde het loon tijdens ziekte door gedurende het seizoen. Omdat de werkneemster buiten het seizoen geen recht op loon had, claimde zij een Ziektewetuitkering.

De Centrale Raad van Beroep was van mening dat de werkneemster geen recht had op die Ziektewetuitkering, omdat haar arbeidsovereenkomst nog doorliep.

De motivering van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is op drie onderdelen onjuist. Het gevolg van de uitspraak is dat de werknemer met een arbeidsovereenkomst als bovenbedoeld buiten het seizoen wel recht heeft op een WW-uitkering als hij werkloos is, maar niet op een Ziektewetuitkering als hij ziek is.

De uitspraak beperkt de mogelijkheden van werkgevers om werkbare afspraken te maken met seizoenarbeiders.

Verder lezen?

De bovenstaande tekst is een beknopte versie van het artikel. De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arbeidsrecht abonnement© met een plus abonnement of top abonnement. U kunt hieronder inloggen om het artikel te lezen.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor het arbeidsrecht abonnement© of kunt u uw bestaande abonnementsvorm wijzigen.

Indien u deelnemer aan het arbeidsrecht abonnement© bent, kunt u hieronder inloggen om het artikel te lezen.