Verzekeringsplicht PGB-er

Jaar en kwartaal
2023, 2e kwartaal
Nummer
13
Persoonlijk dienstverleners zoals huishoudelijke hulpen of zorghulpen die op basis van een zorgovereenkomst werkzaamheden verrichten ten behoeve van de houder van een persoonsgebonden budget als bedoeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning, zijn niet verzekerd voor de werknemersverzekeringswetten als zij hun werkzaamheden verrichten op minder dan vier dagen per week (Regeling dienstverlening aan huis). 


De Centrale Raad van Beroep heeft echter geoordeeld dat deze uitsluiting van de verzekeringsplicht indirecte discriminatie van vrouwen oplevert, omdat vrouwen in veel hogere mate persoonlijk dienstverlener zijn dan mannen.  

Een objectieve rechtvaardiging voor dit indirecte onderscheid naar geslacht ontbreekt, omdat uit een rapport is gebleken dat de doelstellingen van de Regeling dienstverlening aan huis niet gehaald worden met de uitsluiting van de verzekeringsplicht en omdat uitsluiting van de verzekeringsplicht ook niet noodzakelijk is om die doelstellingen te bereiken.

Verder lezen?

De bovenstaande tekst is een beknopte versie van het artikel. De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arbeidsrecht abonnement© met een plus abonnement of top abonnement. U kunt hieronder inloggen om het artikel te lezen.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor het arbeidsrecht abonnement© of kunt u uw bestaande abonnementsvorm wijzigen.

Indien u deelnemer aan het arbeidsrecht abonnement© bent, kunt u hieronder inloggen om het artikel te lezen.