Wetsvoorstel implementatie Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Jaar en kwartaal
2021, 4e kwartaal
Nummer
2

Op grond van een Europese Richtlijn is Nederland verplicht om zijn wetgeving per 1 augustus 2022 aan te passen om te zorgen dat de arbeidsvoorwaarden van werknemers transparanter en voorspelbaarder zijn. Bij de Tweede Kamer is een wetsvoorstel ingediend dat daarvoor moet zorgen. De aanpassingen van de Nederlandse wetgeving betreffen het navolgende:
  • uitbreiding van de verplichtingen van de werkgever tot het verstrekken aan de werknemer van gegevens betreffende de arbeidsovereenkomst;
  • aanpassing van de Wet flexibel werken zodanig dat de werknemer een verzoek kan doen voor meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden;
  • flexibele arbeidstijden moeten vallen binnen een vooraf afgesproken werkpatroon;
  • verplichte opleidingen moeten kosteloos zijn en in werktijd plaatsvinden;
  • recht om buiten de overeengekomen arbeidstijd arbeid te verrichten. 

Na invoering gaat het wetsvoorstel per 1 augustus 2022 onmiddellijk werken voor alle dan bestaande arbeidsovereenkomsten. Werkgevers zullen onder meer model-arbeidsovereenkomsten daarop moeten aanpassen.

Verder lezen?

De bovenstaande tekst is een beknopte versie van het artikel. De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arbeidsrecht abonnement© met een plus abonnement of top abonnement. U kunt hieronder inloggen om het artikel te lezen.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor het arbeidsrecht abonnement© of kunt u uw bestaande abonnementsvorm wijzigen.

Indien u deelnemer aan het arbeidsrecht abonnement© bent, kunt u hieronder inloggen om het artikel te lezen.