Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie

Jaar en kwartaal
2021, 1e kwartaal
Nummer
9
Bij de Tweede Kamer is een wetsvoorstel ingediend dat discriminatie bij sollicitatieprocedures moet voorkomen. Als het wetsvoorstel wet wordt moeten werkgevers een schriftelijke werkwijze hanteren, die uitsluitend gericht is op het voldoen aan voor de functie relevante functie-eisen. Die werkwijze moet schriftelijk worden vastgelegd. 

Als een werkgever bij de werving of selectie gebruik maakt van derden (zoals recruitmentbureaus) of als een werkgever gebruik maakt van uitzendkrachten, dient hij zich er van te vergewissen dat die derde c.q. het uitzendbureau een werkwijze hanteert die uitsluitend gericht is op het voldoen aan voor de functie relevante functie-eisen. De werkgever dient dan schriftelijk vast te leggen dat hij zich er van vergewist heeft dat dat het geval is.

Werkgevers waar in de regel niet meer dan 25 personen werkzaam zijn, hoeven niet aan de verplichting tot schriftelijke vastlegging te doen, maar moeten de voorgeschreven werkwijze wel hanteren. 

Overtreding van deze verplichting is een strafbaar feit en wordt openbaar gemaakt.

Verder lezen?

De bovenstaande tekst is een beknopte versie van het artikel. De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arbeidsrecht abonnement© met een plus abonnement of top abonnement. U kunt hieronder inloggen om het artikel te lezen.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor het arbeidsrecht abonnement© of kunt u uw bestaande abonnementsvorm wijzigen.

Indien u deelnemer aan het arbeidsrecht abonnement© bent, kunt u hieronder inloggen om het artikel te lezen.